Algemene informatie over BSR

    Home / Wat is Body Stress Release? / Algemene informatie over BSR

jun 15, 2015

0

Body Stress Release (BSR) is een milde en unieke gezondheidstechniek die gebaseerd is op de aangeboren kracht van het lichaam om zichzelf te genezen.  Body Stress Release betekent letterlijk het loslaten (‘release’) van lichaamsspanning (‘body stress’). Als door teveel spanning (overbelasting) je lichaam zelf niet meer kan herstellen, wordt deze overbelasting vastgezet in de fysieke structuur. Op dat moment ontstaat body stress. BSR geeft je lichaam net dát spreekwoordelijke zetje in de rug om de natuurlijke veerkracht te activeren.

Vormen van overbelasting

Elke dag worden we aan allerlei vormen van spanning blootgesteld. Denk bijvoorbeeld aan deadlines op school of op het werk, een verkeerde (zit-)houding of te zwaar tillen, het verlies van een dierbare, het hebben van (voedsel)allergieën of financiële zorgen.  De lijst is oneindig.  Spanning op zich is niet erg, sterker nog, dat hebben we zelfs nodig om goed te kunnen functioneren. En een uitdaging zorgt ervoor dat je groeit en je blijft ontwikkelen. Maar als de spanning te groot of teveel wordt, dan is er sprake van overbelasting. BSR onderscheidt hierin drie categorieën: fysieke, emotionele en chemische overbelasting. Er is sprake van overbelasting als je lichaam de spanning zelf niet meer kan verwerken. Er ontstaat ‘kortsluiting’ in het fysieke systeem en je lichaam slaat de overmatige spanning in de verschillende spierlagen op. Overbelasting kan plotseling ontstaan door een ongeval of kan over een langere periode (geleidelijk) opgebouwd worden. Vaak is het een combinatie van beide waardoor er een (te) hoge spierspanning in je lijf ontstaat.

Veel voorkomende klachten

Het vastzetten van die spanning is een reactie van het autonome zenuwstelsel vanuit zelfbescherming: je lichaam ‘wapent’ zich automatisch tegen meer belasting en geeft jou daarmee het signaal om het rustig(er) aan te doen. Deze signalen zijn te herkennen in stijfheid, moeheid of pijn ergens in je lijf. Daarnaast kunnen klachten als tintelingen, doofheid en krampen in armen of benen en ontregelde werking van organen zoals maag en darmen ook een signaal van body stress zijn. Door de beschermende reactie van het lichaam verstrakken de spieren en ontstaat er druk op de zenuwbanen. Dit verstoort de communicatie tussen de zenuwen en hersenen met als gevolg dat het lichaam niet meer optimaal kan functioneren.

Doeltreffende techniek

BSR is even eenvoudig als doeltreffend: met behulp van lichte spierreflextesten wordt de (te) hoge spierspanning in je lijf gelokaliseerd en met kleine impulsen wordt het aangezet om die overmatige spanning los te gaan laten. Door het loslaten hiervan, ontspannen de spieren en neemt de druk op de zenuwbanen af. Body Stress Release start een proces van loslaten en herstellen van (te) hoge spierspanning waardoor het lichaam het zelf genezend vermogen volledig kan benutten. Dit geeft je lichaam haar natuurlijke vitaliteit terug, want:

Een lichaam vrij van spanning is energiek en functioneert optimaal!

Landelijke bekendheid

In augustus 2013 heeft RTL4 in haar programma LifestyleXperience aandacht besteed aan BSR. Het item is in onderstaande video te bekijken:

Meer weten?

Wil je meer weten over Body Stress Release in Nederland? Bezoek dan de website van de Body Stress Release Associatie Nederland (BSRAN), de beroepsvereniging van alle BSR beoefenaars in Nederland. Hier vind je een overzicht van practitioners in heel Nederland, ervaringsverhalen en meer informatie over BSR, de techniek en de opleiding tot BSR Practitioner. Ook wordt daar een overzicht gegeven van veel gestelde vragen en de antwoorden daarop.